Class 10 Science MCQs Chapter 12 Electricity

0
33

Electricity Class 10 MCQ Question 1. A wire of length /, made of material resistivity ρ is cut into two equal parts. The resistivity of the two parts are equal to,
(a) ρ
(b) \(\frac{\rho}{2}\)
(c) 2 ρ
(d) 4 ρ

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) Resistivity of the material depends only on the nature of material not dimensions.


2. The temperature of a conductor is increased. The graph best showing the variation of its resistance is
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 1

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) Resistance is directly proportional to temperature of the conductor.


3. A battery of 10 volt carries 20,000 C of charge through a resistance of 20 Ω. The work done in 10 seconds is
(a) 2 × 103 joule
(b) 2 × 105joule
(c) 2 × 104 joule
(d) 2 × 102 joule

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) W= qV= 20000 × 10 = 2,00, 000 = 2 × 105 J


4. A boy records that 4000 joule of work is required to transfer 10 coulomb of charge between two points of a resistor of 50 Ω. The current passing through it is
(a) 2 A
(b) 4 A
(c) 8 A
(d) 16 A

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) Work done in transferring the charge
W= qV = qlR …….. (V = IR)
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 11


5. The resistance whose V-I graph is given below is
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 2

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) Resistance = slope line of V-I graph =
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 12


6. To get 2 Ω resistance using only 6 Ω resistors, the number of them required is
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 6

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) Three resistors of 2 Ω is required to get 6 Ω because resultant is more than individual so they all must be connected in series.


Electricity MCQ Question 7. Two wires of same length and area made of two materials of resistivity ρ1 and ρ2 are connected in series to a source of potential V. The equivalent resistivity for the same area is
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 3

Answer/Explanation

Electric Current And Its Effects Class 7 MCQ With Answer: c
Explanation:
(c) For same length and area of cross-section R ∝ p.
For series combination, equivalent resistance is
Rs = R1 + R2
⇒ Ps = ρ1 + ρ2


8. Two devices are connected between two points say A and B in parallel. The physical quantity that will remain the same between the two points is
(a) current
(b) voltage
(c) resistance
(d) None of these

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) In parallel combination, voltage remains same across two points.


9. The least resistance obtained by using 2 Ω, 4 Ω, 1 Ω and 100 Ω is
a) < 100 Ω
(b) < 4 Ω
(c) < 1 Ω (d) > 2 Ω

Answer/Explanation

 

Electricity Class 10 MCQ With Answer: cExplanation:
(c) In parallel combination, the equivalent resistance is smaller than the least resistance used in the circuit.


10. Two wires of same length and area, made of two materials of resistivity ρ1 and ρ2 are connected in parallel V to a source of potential. The equivalent resistivity for the same length and area is
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 4

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) Equivalent resistance in parallel combination is \(\frac{1}{R_{P}}=\frac{1}{R_{1}}+\frac{1}{R_{2}}\)
For the same length and area of cross-section, R ∝ p (resistivity)
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 13


Electricity Class 10 MCQ With Answers Pdf Question 11. Calculate the current flows through the 10 Ω resistor in the following circuit.
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 5
(a) 1.2 A
(b) 0.6 A
(c) 0.2 A
(d) 2.0 A

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) In parallel, potential difference across each resistor will remain same. So, current through 10 Ω resistor
I = \(\frac{V}{R}=\frac{6}{10}\) = 0.6 A


12. Two resistors are connected in series gives an equivalent resistance of 10 Ω. When connected in parallel, gives 2.4 Ω. Then the individual resistance are
(a) each of 5 Ω
(b) 6 Ω and 4 Ω
(c) 7 Ω and 4 Ω
(d) 8 Ω and 2 Ω

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) In series, Rs = R1 + R2 = 10 Ω
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 14


13. If R1 and R2 be the resistance of the filament of 40 W and 60 W respectively operating 220 V, then
(a) R1 < R2
(b) R2 < R1
(c) R1 = R2
(d) R1 ≥ R2

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) Using power, P = \(\frac{V^{2}}{R}\) or R = \(\frac{V^{2}}{P}\)
For the same voltage, R ∝ \(\frac{1}{P}\)
More the power, lesser the resistance.
Accordingly, R2 < R1


Electricity MCQ Class 10 Question 14. The resistance of hot filament of the bulb is about 10 times the cold resistance. What will be the resistance of 100 W-220 V lamp, when not in use?
(a) 48 Ω
(b) 400 Ω
(c) 484 Ω
(d) 48.4 Ω

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 15


15. If P and V are the power and potential of device, the power consumed with a supply potential V1 is
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 6

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 16


MCQ Questions for Class 10 Science Electricity Question 16. A coil in the heater consume power P on passing current. If it is cut into halves and joined in parallel, it will consume power
(a) P
(b) \(\frac{P}{2}\)
(c) 2P
(d) 4P

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 17


17. A fuse wire repeatedly gets burnt when used with a good heater. It is advised to use a fuse wire of
(a) more length
(b) less radius
(c) less length
(d) more radius

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
(d) In order to get the working of heater properly, fused wire of higher rating must be used.


18. A cooler of 1500 W, 200 volt and a fan of 500 W, 200 volt are to be used from a household supply. The rating of fuse to be used is
(a) 2.5 A
(b) 5.0 A
(c) 7.5 A
(d) 10 A

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
(d) Total power used, P = P1 + P1 = 1500 + 500 = 2000 W.
Current drawn from the supply,
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 18


19. The effective resistance between A and B is
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 7
(a) 4Ω
(b) 6Ω
(c) May be 10 Ω
(d) Must be 10 Ω

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) 6 Ω is shorted so effective resistance is 4 Ω.


MCQ Electricity Class 10 Question 20. A cell, a resistor, a key, and an ammeter are arranged as shown in the circuit diagrams. The current recorded in the ammeter will be [NCERT Exemplar Problems] (a) maximum in (i)
(b) maximum in (ii)
(c) maximum in (iii)
(d) same in all the cases
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 8

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
(d) Ammeter is always connected in series with in the circuit. The reading is independent from its location.


21. A current of 1 A is drawn by a filament of an electric bulb. Number of electrons passing through a cross-section of the filament in 16 seconds would be roughly [NCERT Exemplar Problems] (a) 1020
(b) 1016
(c) 1018
(d) 1023

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) Q = ne and Q = It
∴ ne = It
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 19


22. What is the maximum resistance which can be made using five resistors each of 1/5 W? [NCERT Exemplar Problems] (a) 1/5 Ω
(b) 10 Ω
(c) 5 Ω
(d) 1 Ω

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
(d) Series combination provide the maximum resistance.
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 20


23. A cylindrical conductor of length l and uniform area of cross-section A has resistance R. Another conductor of length 2l and resistance R of the same material has area of cross-section [NCERT Exemplar Problems] (a) A/2
(b) 3A/2
(c) 2A
(d) 3A

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 21


24. A student carries out an experiment and plots the V-I graph of three samples of nichrome wire with resistances R1 R2 and R3 respectively. Which of the following is hue? [NCERT Exemplar Problems] ” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 9
(a) R1 = R2 = R3
(b) R1 > R2 > R3
(c) R3 > R2 > R1
(d) R2 > R3 > R1

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) Current is inversely proportional to the resistance for the same potential. So higher resistance would allow less current to pass through its which is shown by R3 as I3 < I2 < I1
∴ R3 >R2 > R1


25. If the current I through a resistor is increased by 100 % (assume that temperature remains unchanged), the increase in power dissipated will be [NCERT Exemplar Problems] (a) 100%
(b) 200%
(c) 300 %
(d) 400 %

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 22


26. The resistivity does not change if [NCERT Exemplar Problems] (a) the material is changed
(b) the temperature is changed
(c) the shape of the resistor is changed
(d) both material and temperature are changed

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) The resistivity does not change if the shape of resistor is changed because nature of material will remain same.


27. In an electrical circuit two resistors of 2 Ω and 4 Ω respectively are connected in series to a 6 V battery. The heat dissipated by the 4 Ω resistor in 5 s will be [NCERT Exemplar Problems] (a) 5 J
(b) 10 J
(c) 20 J
(d) 30 J

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) Total resistance of the combination
Rs = 2 + 4 = 6 Ω
Current, I = \(\frac{V}{R_{s}}=\frac{6}{6}\)= 1
Heat dissipation in 4 Ω resistor,
H = I²Rt= 1² × 4 × 5 = 20 J


28. Electric potential is a:
(a) scalar quantity
(b) vector quantity
(c) neither scalar nor vector
(d) sometimes scalar and sometimes vector

Answer

Answer: a


Electricity Question 29. 1 mV is equal to:
(a) 10 volt
(b) 1000 volt
(c) 10-3 volt
(d) 10-6 volt

Answer

Answer: c


Electricity MCQ Question 30. Coulomb is the SI unit of:
(a) charge
(b) current
(c) potential difference
(d) resistance

Answer

Answer: a


31. When electric current is passed, electrons move from:
(a) high potential to low potential.
(b) low potential to high potential.
(c) in the direction of the current.
(d) against the direction of the current.

Answer

Answer: b


32. The heating element of an electric iron is made up of:
(a) copper
(b) nichrome
(c) aluminium
(d) iron

Answer

Answer: b


33. The electrical resistance of insulators is
(a) high
(b) low
(c) zero
(d) infinitely high

Answer

Answer: d


34. Electrical resistivity of any given metallic wire depends upon
(a) its thickness
(b) its shape
(c) nature of the material
(d) its length

Answer

Answer: c


Electricity Class 10 MCQ Pdf Question 35. Which of the following is not correctly matched?
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity World with Answers 1

Answer

Answer: c


36. Electric power is inversely proportional to
(a) resistance
(b) voltage
(c) current
(d) temperature

Answer

Answer: a


MCQ Chapter Electricity Class 10 Question 37. What is the commercial unit of electrical energy?
(a) Joules
(b) Kilojoules
(c) Kilowatt-hour
(d) Watt-hour

Answer

Answer: c


38. Three resistors of 1 Ω, 2 ft and 3 Ω are connected in parallel. The combined resistance of the three resistors should be
(a) greater than 3 Ω
(b) less than 1 Ω
(c) equal to 2 Ω
(d) between 1 Ω and 3 Ω

Answer/ Explanation

Answer: b
Explaination:
” alt=”” aria-hidden=”true” />Electricity Class 10 MCQ Quiz


39. An electric bulb is connected to a 220V generator. The current is 0.50 A. What is the power of the bulb?
(a) 440 W
(b) 110 W
(c) 55 W
(d) 0.0023 W

Answer/ Explanation

Answer: b
Explaination:
Here, V = 220 V, I = 0.50 A
∴ Power (P) = VI = 220 x 0.50 = 110 W


40. The resistivity of insulators is of the order of
(a) 10-8 Ω-m
(b) 101 Ω-m
(c) 10-6 Ω-m
(d) 106 Ω-m

Answer

Answer: a


41. 1 kWh = ……….. J
(a) 3.6 × 10-6 J
(b) \(\frac{1}{3.6}\) × 106 J
(c) 3.6 × 106 J
(d) \(\frac{1}{3.6}\) × 10-6 J

Answer

Answer: c


42. Which of the following gases are filled in electric bulbs?
(a) Helium and Neon
(b) Neon and Argon
(c) Argon and Hydrogen
(d) Argon and Nitrogen

Answer

Answer: d


43. 100 J of heat is produced each second in a 4Ω resistor. The potential difference across the resistor will be:
(a) 30 V
(b) 10 V
(c) 20 V
(d) 25 V

Answer

Answer: b


Direction (Q44 to Q48): In the following Questions, the Assertion and Reason have been put forward. Read the statements carefully and choose the correct alternative from the following:
(a) Both the Assertion and the Reason are correct and the Reason is the correct explanation of the Assertion.
(b) The Assertion and the Reason are correct but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.
(c) Assertion is true but the Reason is false.
(d) The statement of the Assertion is false but the Reason is true.
44. Assertion: When a battery is short circuited, the terminal voltage is zero.
Reason: In short circuit, the current is zero.

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) Assertion is true but the Reason is false.


45. Assertion: Conductors allow the current to flow through themselves.
Reason: They have free charge carriers.

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) Both the Assertion and the Reason are correct and the Reason is the correct explanation of the Assertion.


46. Assertion: In an open circuit, the current passes from one terminal of the electric cell to another.
Reason: Generally, the metal disc of a cell acts as a positive terminal.

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
(d) The statement of the Assertion is false but the Reason is true.


MCQ Questions on Electricity Class 10 Question 47. Assertion: The statement of Ohm’s law is K = IR
Reason: V = IR is the equation which defines resistance.

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) Assertion is true but the Reason is false.


48. Assertion: Bending of wire decrease the resistance of electric wire.
Reason: The resistance of a conductor depends on length, thickness, nature of material and temperature of the conductor.

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) Both the Assertion and the Reason are correct and the Reason is the correct explanation of the Assertion.


49. Connecting many resistors in parallel, will ____________ the resistance of the circuit.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) Equivalent resistance in parallel combination will be smaller than the lest resistance used in circuit.


50. Current is a ____________ quantity.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(b) Current is a scalar quantity as it has no particular direction of flow.


51. Presence of argon prolongs the life of ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Filament of electric bulb


52. Work done on unit charge is called as ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Potential difference


53. Two resistors are in parallel when they have ____________ common points.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: One


54. 746 watts make ____________ horse power.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: One


55. Rheostat used in series in a circuit can make a bulb to glow with varying brightness. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


56. One common point and no sharing devices for that point are the conditions to be satisfied for two resistors to be in series. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


57. When bulbs are connected in series, the lower power bulb glows brighter. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


58. Nichrome is used for making standard resistances as it readily varies its resistance with temperature. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


Electricity Class 10 Question 59. The equivalent resistance between two diametrically opposite points as a wire of 10 Ω resistance is made a circle is 2.5 Ω. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


60. Devices of higher power used at home have lower resistance. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


Class 10 Electricity MCQ Question 61. 12 V means the work done to carry a unit charge from one point to another is 12 joule. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


Direction: Match Column I with Column II.
62.

Column IColumn II
(i) Fuse wiresA. Rheostat
(ii) BulbsB. Higher resistance
(iii) Higher powerC. Parallel
(iv) Potential dividerD. Series
(v) Lower currentE. Lower resistance

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) → D, Fuse wire always connected in series with live wire.
(ii) → C, In household circuitrs, bulbs are connected in parallel to get the same p.d across each bulb for desired brightness.
(iii) → E, P = \(\frac{V^{2}}{R}\)
(iv) → A, Rheostat can also be used as a potential divider
(v) → B From Ohm’s law, I ∝ \(\frac{1}{R}\).


63. Name the charge responsible for the conduction in a conductor?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Electron.


64. When two ends of a metallic wire are connected across the terminals of a cell, some potential difference is set up between its ends. In which direction, electrons are flowing through the conductors?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Direction of flow of electron: From a lower potential end of a metallic conductor to its higher potential end.


65. Electric current flows through a metallic conductor from its one end A to other end B. Which end of the conductor is at higher potential? Why?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Current always flow from a higher potential to a lower potential end of the conductor. So end ‘A’ of the conductor is at a higher potential.


66. Is there any charge movement in a wire under normal conditions?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
No, net motion is zero even though individual charge can move.


MCQ on Electricity Class 10 Pdf Question 67. Draw the following symbols:
(i) Battery
(ii) Open key
(iii) Resistor of resistance R
(iv) Bulb

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />Science Electricity


68. What is ohm? Define it.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
One ohm is that resistance offered by the wire carrying 1A of current when IV is applied across its ends.


69. Out of the two wires P and Q shown below, which one has greater resistance? Justify it.
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 10

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Smaller the area of cross-section, greater will be resistance as R ∝ \(\frac{1}{A}\) . …(For the same length)
So, wire has greater resistance.


70. What happens to resistance of a conductor when its area of cross-section is increased? [CBSE 2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Resistance decreases as R ∝ \(\frac{1}{A}\).


71. The radius of conducting wire is doubled. What will be the ratio of its new specific resistance to the old one?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
1 : 1, as it depends on the nature of material only.


72. A given length of a wire is doubled on itself and this process is repeated once again. By what factor does the resistance of the wire change? [CBSE 2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Length becomes one-fourth of the original length and area of cross-section becomes four times that of original.
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 24


73. Name the scientist who first studied
(i) current
(ii) resistance in detail.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) Andre – Marie, Ampere
(ii) Georg – Simon, Ohm.


74. Resistance of an incandescent filament of a lamp is comparatively much more than that when it is at room temperature. Why? [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
When bulb is switched on (i.e., incandescent state), the temperature of filament rises. As the temperature increases, the resistance of conductor also increases.


75. Why is magnanin used for making standard resistors?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Magnanin being an alloy has a low temperature coefficient of resistance.


76. A resistance of 1 k Ω has a current of 0.25 A throughout it when it is connected to the terminals of a battery. What is the potential difference across the ends of a resistor.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
From Ohm’s law,
V = IR = 0.25 × 1000 = 250 V


77. Calculate the current in a circuit if 500 C of charge passes through it in 10 minutes.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Given: Q = 500 C, t = 10 min. = 10 × 60 = 600 s.
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 25


78. An electric iron draws a cu,.ent of 0.6 A when the voltage is 100 volt Calculate the amount of electric charge flowing through it in one hour.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
As we know, Q = I × t
∴ Q = 0.6 × 3600 = 2160 C


79. Define the term resistivity. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The resistance offered by a wire of unit length and unit cross-sectional area is called resistivity. It is expressed in terms of ohm-metre (Q-m).


80. Write S.I. unit of resistivity. [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Ohm-metre.


81. How will the resistivity of a conductor change when its length is tripled by stretching it?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The resistivity of a metallic conductor does not depend on the length of the wire, so it will remain same.


82. When a battery is connected to a closed circuit, charge flow in the circuit almost instantaneously. Explain.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
As soon as the battery is connected to the circuit and circuit is closed, a potential difference is felt over the entire circuit. This causes the charges begin to flow.


83. Why is closed path required for the flow of current?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It makes possible to move the electrons in a particular direction, so closed path is necessary for the flow of current.


84. A lamp draws a current of 0.5 A when it is connected to a 60 V source. What is the resistance of the lamp?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 26


85. Why is a series arrangement not used for connecting domestic electrical appliances in a circuit?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
If any one stops working due to some reason, other will also stop working.


86. A torch bulb is rated at 1.5 V, 500 mA. Find its resistance.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers 27

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here