Class 10 Science MCQs Chapter 16 Management of Natural Resources

0
637

Class 10 Science MCQs Chapter 16 Management of Natural Resources

Management of Natural Resources Class 10 MCQ Question 1. Which one of the following is an example of renewable resource ?
(a) Coal
(b) Petroleum
(c) Wildlife
(d) Natural gas

Answer

Answer: c


MCQs on Management of Natural Resources Class 10 Question 2. Which one of the following is an example of nonrenewable resource?
(a) Water
(b) Vegetation
(c) Wind
(d) Coal and minerals

Answer

Answer: d


MCQ on Management of Natural Resources Class 10 Question 3. Which of the following are to be managed for sustainable development?
(a) Industries (b) Forests
(c) Crops (d) Resources

Answer

Answer: d


4. Which of the following is the ‘biodiversity hot spots’ ?
(a) Rivers
(b) Forests
(c) Deserts
(d) Oceans

Answer

Answer: b


Natural Resources MCQ Question 5. When we destroy a forest, we destroy
(a) the trees
(b) population of wildlife
(c) the environment
(d) food and shelter of wild animals

Answer

Answer: c


Management of Natural Resources MCQ Question 6. Which of the following community in Rajasthan has a religious tenet of conservation of forest and wildlife ?
(a) Agarwal
(b) Jaishwal
(c) Bishnoi
(d) Jain

Answer

Answer: c


MCQ Management of Natural Resources Question 7. Which of the following canals brought about greenery in Rajasthan ?
(a) Rajiv Gandhi Canal
(b) Indira Gandhi Canal
(c) Jawaharlal Canal
(d) Mahatma Gandhi Canal

Answer

Answer: b


8. Which of the following is the age old concept of water harvesting system in Madhya Pradesh ?
(a) Bundhis
(b) Ponds
(c) Bandharas
(d) Nadis

Answer

Answer: a


MCQ on Sustainable Management of Natural Resources Question 9. Surangams are the age-old concept of water harvesting in
(a) Karnataka
(b) Kerela
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: b


10. Which of the following is not an use of forest ?
(a) Controls floods.
(b) Used to make paper.
(c) Causes soil erosion.
(d) Resin, gum and drugs are obtained.

Answer

Answer: c


11. From the list given below pick the item that is not a natural resource [NCERT Exemplar Problems] (a) Soil
(b) Water
(c) Electricity
(d) Air

Answer

Answer: c


12. The main cause for abundant coliform bacteria in the river Ganga is [NCERT Exemplar Problems] (a) disposal of human excreta directly
(b) discharge of effluents from electroplating industries
(c) washing of clothes
(d) immersion of ashes.

Answer

Answer: a


13. Among the statements given below select the ones that correctly describe the concept of sustainable development [NCERT Exemplar Problems] (i) Planned growth with minimum damage to the environment
(ii) Growth irrespective of the extent of damage caused to the environment
(iii) Stopping all developmental work to conserve the environment
(iv) Growth that is acceptable to all the stakeholders
(a) (i) and (iv)
(b) (ii) and (iii)
(c) (ii) and (iv)
(d) (iii) only

Answer

Answer: a


14. In our country, vast tracts of forests are cleared and a single species of plant is cultivated. This practice promotes [NCERT Exemplar Problems] (a) biodiversity in the area
(b) monoculture in the area
(c) growth of natural forest
(d) preserves the natural ecosystem in the area

Answer

Answer: b


15. Expand the abbreviation GAP [NCERT Exemplar Problems] (a) Governmental Agency for Pollution Control
(b) Gross Assimilation by Photosynthesis
(c) Ganga Action Plan
(d) Governmental Agency for Animal Protection

Answer

Answer: c


16. Ground water will not be depleted due to [NCERT Exemplar Problems] (a) afforestation
(b) thermal power plants
(c) loss of forest, and decreased rainfall
(d) cropping of high water demanding crops

Answer

Answer: a


17. Pick the right combination of terms which has no fossil fuel. [NCERT Exemplar Problems] (a) Wind, ocean and coal
(b) Kerosene, wind and tide
(c) Wind, wood, sun
(d) Petroleum, wood, sun

Answer

Answer: c


18. Environment Day falls on
(a) 28th February
(b) 23rd March
(c) 5th June
(d) 16th August

Answer

Answer: c


19. The pH range most conducive for life of fresh water plants and animals is
(a) 6.5 – 7.5
(b) 2.0 – 3.5
(c) 3.5 – 7.0
(d) 9.0 – 10.5

Answer

Answer: a


20. Which environmental problem is associated with the construction of high rise dams?
(a) A large number of human settlements are submerged in the water.
(b) It contributes to deforestation and loss of biodiversity.
(c) It involves the spending of huge amounts of money.
(d) All the above.

Answer

Answer: d


21. Sardar Sarovar Dam is constructed on which river?
(a) Ganga
(b) Sutluj
(c) Narmada
(d) Kaveri

Answer

Answer: c


22. What is the purpose of rain-water harvesting?
(a) To hold rain water on the surface of the earth.
(b) To recharge ground water.
(c) To use water for the irrigation of crops.
(d) To rear fish

Answer

Answer: b


23. What are the three R’s to save the environment?
(a) Reduce, Recycle, Reuse
(b) Replenish, Reduce, Reuse
(c) Reconstruct, Recycle, Reduce
(d) Reduce, Recycle, Remove

Answer

Answer: a


24. Expand the abbreviation GAP
(a) Government Action Plan
(b) Ganga Action Plan
(c) Government Agency for Pollution Control
(d) Government Animal Protection Plant

Answer

Answer: b


25. The Indira Gandhi Canal has brought greenery to considerable areas of
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Bihar
(d) Madhya Pradesh

Answer

Answer: b


26. Which gas is formed, when fossil fuels are burnt in insufficient air (oxygen)?
(a) Carbon dioxide
(b) Carbon monoxide
(c) Both CO2 and CO
(d) Neither CO2 nor CO

Answer

Answer: b


27. The bacteria present in contaminated water is _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Coliform


28. Large-scale deforestation decreases _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Rainfall


29. In the Arabari forest range of Midnapore district involvement of villagers helped to recover trees of _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Sal


30. Sanctuaries are established to _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Protect animals


31. Red Data book provides a list of _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Rare, endangered or endemic species


32. Sardar Sarovar Dam is situated on river _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Narmada


33. Tehri Dam is being constructed on _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Ganga


34. Kulhs system of irrigation is common in _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Himachal Pradesh


35. Soil and water are non-renewable natural resources. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


36. Revival of ancient systems of water harvesting is better than big dams. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


37. Monoculture forestry is more suitable for industries but it is not good for the environment. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


38. Control of local people over their own water resources may cause mismanagement and over-exploitation of these resources. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


39. The river water is said to be polluted with acidic wastes when the pH of river water above 7. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


Direction (Q40 to Q41): Match Column I with Column II.
40.

Column IColumn II
(i) Reduce(A) Reprocess to make desired things
(ii) Recycle(B) Use again and again.
(iii) Reuse(C) Sustainable development.
(iv) Safe disposal of waste(D) Less use of things.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) (D)
(ii) (A)
(iii) (B)
(iv) (C)


41.

Column IColumn II
(i) Himachal Pradesh(A) Surangams
(ii) Rajasthan(B) Bandharas
(iii) Bihar(C) Kulhs
(iv) Karnataka(D) Khadins
(E) Kattas
(F) Ahars

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) (C)
(ii) (D)
(iii) (F)
(iv) (E)


42. Define the term ‘Conservation of environment’. [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Conservation of environment means ‘to keep safe the environment as it is’, i.e. the sensible use of the earth’s natural resources in order to avoid excessive degradation and betterment of the environment.


43. What are the two kinds of natural resources? [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Water and forest.


44. How natural resources are protected?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
With the help of various national and international laws and regulations.


45. What do you call the resources, viz, coal, petroleum, water, wildlife, etc.?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Natural resources.


46. What is Wildlife?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It comprises of living beings which occur in natural habitats and are neither domesticated nor cultivated.


47. Who are called forest stakeholders? [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Forest stakeholders include all those people who either live in forest or near to forest and depend on forest to meet their day to day need.


48. How does increasing demand for energy adversely affect our environment? [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
To meet the increased demand for energy, more and more natural resources are exploited. Pollutants are emitted during exploitation and use of natural resources which affect our environment.


49. A person lives near a forest. Make a list of four items which he can get from the forest to meet his daily needs.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Timber, Firewood, honey and fruits.


50. Name any two forest products, each of which is the basis for some industry. [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) Pine wood for matchbox industry
(ii) Bamboo for paper industry


51. State an instance where human intervention saved the forests from destruction. [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Human intervention saved the Arabari forest range of West Bengal from destruction with active and willing participation of local community. The Sal forest of Arabari underwent a remarkable recovery.


52. Name two industries based on forest produce. [Allahabad 2019]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Timber industry, paper manufacturing industry, lac industry and sports equipment industry. (Any two)


53. Name one river which gets polluted while passing through towns of Haridwar, Kanpur, Allahabad, Patna and Howrah?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Ganga.


54. Name the most common practice used to recharge ground water. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Rain water harvesting.


55. What are the obj ectives of Namami Gange Programme?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Namami Gange Programme was launched to accomplish twin objectives of effective abatement of pollution and rejuvenation of river Ganga.


56. When was National Mission for Clean Ganga set up?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
National Mission for Clean Ganga was set up in October, 2016.


57. Who won the Stockholm Water Prize in 2015?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Dr. Rajendra Singh won the Stockholm Water Prize in 2015.


58. Name some traditional water harvesting systems in India. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Traditional water harvesting systems are Khadims, tanks, bandharas, tals, bundhis, pynes etc.


59. State the main purpose of rain-water harvesting.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is done to recharge the ground water by percolating water under the soil.


60. What types of fuels are coal and petroleum?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Fossil fuels.


61. What action Government has taken to save the river Ganga from pollution?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Government launched Ganga Action Plan in 1985.


62. Name the bacteria whose presence in water indicate contamination of water. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Coliform.


63. What does coliform presence in Ganga water mean?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It means contamination by disease causing microorganisms.


64. You must have heard the word ‘water harvesting.’ What does it mean?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It means capturing rain water or run off in a local area.


65. What is the main purpose of rain water harvesting?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
To make rain water percolate under the soil so as to recharge ‘ground water’.


66. How long will the known reserves of coal and petroleum last with present rate of consumption?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The coal reserve will last for about 200 years and petroleum will last us for about 40 years.


67. Which fossil fuel is conserved when we use bicycle for covering short distances instead of vehicle?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Petroleum.


68. Name a clean fuel other than LPG and Natural gas. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: CNG.


69. Name two fossil fuels. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Coal and petroleum.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here