Class 10 Science MCQs Chapter 4 Carbon and Its Compounds

0
147

1. Which of the following statements are correct for carbon compounds?
(i) Most carbon compounds are good conductors of electricity.
(ii) Most carbon compounds are poor conductors of electricity.
(iii) Force of attraction between molecules of carbon compounds is not very strong.
(iv) Force of attraction between molecules of carbon compounds is very strong.
(a) (ii) and (iv)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv)

Answer

Answer: b


2. C3H8 belongs to the homologous series of
(a) Alkynes
(b) Alkenes
(c) Alkanes
(d) Cyclo alkenes

Answer

Answer: c


3.
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 1
(a) 2-ethyl-2-methyl propane
(b) 2, 2-demethyl butane
(c) 1,1,1-trimethyl propane
(d) 2, 2-methyl butane

Answer

Answer: b


4. Which of the following is the formula of Butanoic acid?
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 2

Answer

Answer: d


5. The number of isomers of pentane is
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: b


6. Which of the following will undergo addition reactions?
(a) CH4
(b) C3H8
(C) C2H6
(d) C2H4

Answer

Answer: d


7. When ethanoic acid is treated with NaHCO^ the gas evolved is
(a) H2
(b) CO2
(c) CH4
(d) CO

Answer

Answer: b


8. Ethanol on complete oxidation gives
(a) acetic acid/ethanoic acid
(b) CO2 and water
(c) ethanal
(d) acetone/ethanone

Answer

Answer: b


9. Which of the following will give a pleasant smell of ester when heated with ethanol and a small quantity of sulphuric acid?
(a) CH3COOH
(b) CH3CH2OH
(c) CH3OH
(d) CH3CHO

Answer

Answer: a


10. Name the functional group present in CH3COCH3.
(a) Alcohol
(b) Carboxylic acid
(c) Ketone
(d) Aldehyde

Answer

Answer: c


11. Why does carbon form compounds mainly by covalent bonding?
(a) There are four electrons in the outermost shell of carbon.
(b) It requires large amount of energy to form C4+ or C4sup>4-.
(c) It shares its valence electrons to complete its octet.
(d) All the above.

Answer

Answer: d


12. Addition reactions are undergone by
(a) saturated hydrocarbons (alkanes)
(b) only alkenes
(c) only alkynes
(d) both alkenes and alkynes

Answer

Answer: d


13. Identify ‘A’ in the following reaction:
CH3COOH + Na2CO3 → A + CO2 + H0O
(a) CH3COONa
(b) CH2(Na)COOH
(c) NaOH
(d) NaHCO3

Answer

Answer: a


14. Which of the following belongs to homologous series of alkynes?
C6H6, C2H6, C2H4, C3H4.
(a) C6H6
(b) C2H4
(C) C2H6
(d) C3H4

Answer

Answer: d


15. A hydrocarbon has four carbon atoms. Give its molecular formula if it is an alkene.
(a) C4H10
(b) C4H8
(C) C4H6
(d) C4H4

Answer

Answer: b


16. Identify A and B
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 3

Answer

Answer: a


17. Give the IUPAC name of CH3COOC2H5.
(a) Ethyl ethanoic acid
(b) Butanoate
(c) Ethyl ethanoate
(d) Etyl methyl carboxylic acid

Answer

Answer: c


18. The firSt member of the alkyne homologous series is
(a) propyne
(b) ethyne
(c) methane
(d) ethene

Answer

Answer: b


19. In diamond, each carbon atom is bonded to four other carbon atoms to form
(a) a hexagonal array
(b) a rigid three-dimensional structure
(c) a structure in the shape of a football
(d) a structure of a ring

Answer

Answer: b


20. A soap molecule has a
(a) hydrophobic head and hydrophobic tail
(b) hydrophobic head and hydrophilic tail
(c) hydrophilic head and hydrophilic tail
(d) hydrophilic head and hydrophobic tail

Answer

Answer: d


21. —CHO represents the functional group
(a) esters
(b) carboxylic acid
(c) alcohols
(d) aldehydes

Answer

Answer: d


22. A functional group mainly determines the
(a) physical properties
(b) chemical properties
(c) both
(d) none of these

Answer

Answer: b


23. Solubility of alcohol in water is due to
(a) low density of alcohol
(b) volatile nature of alcohol
(c) ionisation
(d) hydrogen bonding

Answer

Answer: d


24. Artificial flavour for orange is obtained from
(a) amyl acetate
(b) isoamyl valerate
(c) methyl butyrate
(d) octyl acetate

Answer

Answer: d


25. Drinking alcohol is very harmful and it ruins the health. “Drinking alcohol” stands for
(a) drinking methyl alcohol
(b) drinking ethyl alcohol
(c) drinking propyl alcohol
(d) drinking isopropyl alcohol

Answer

Answer: b


26. The ionic part of synthetic detergent is
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 1

Answer

Answer: a


27. The difference in the formula and molecular masses of CH3OH and C2H5OH is
(a) CH3 and 16u
(b) CH2 and 14u
(c) CH4 and 18u
(d) CH3 and 16u

Answer

Answer: b


28. Which of the following statements about graphite and diamond is true?
(a) They have the same crystal structure
(b) They have the same degree of hardness
(c) They have the same electrical conductivity
(d) They can undergo the same chemical reactions

Answer

Answer: d


29. Which of the following is ethanol?
(a) CH3CHO
(b) CH3COOH
(c) CH3CH2OH
(d) CH3COOCH3

Answer

Answer: c


30. Which of the following contains covalent bond?
(a) MgCl2
(b) CaF2
(c) Al2O3
(d) HCl

Answer

Answer: d


31. The number of covalent bonds in C4H10 is
(a) 10
(b) 8
(c) 13
(d) 12

Answer

Answer: c


32. Which amongst the following will conduct electricity?
(a) C6H12O6
(b) KCl(s)
(c) C2H5OH
(d) NaCl (aq)

Answer

Answer: d


33. The self linkage property (catenation) is maximum in
(a) carbon
(b) silicon
(c) sulphur
(d) phosphorus

Answer

Answer: a


34. Ethane and ethene can be distinguished by
(a) Br2(l)
(b) Br2 (aq) water
(c) Cl2
(d) I2

Answer

Answer: b


35. Carbon exists in the atmosphere in the form of [NCERT Exemplar Problems] (a) carbon monoxide only
(b) carbon monoxide in traces and carbon dioxide
(c) carbon dioxide only
(d) coal

Answer

Answer: b


36. Which of the following statements are usually correct for carbon compounds? These [NCERT Exemplar Problems] (i) are good conductors of electricity
(ii) are poor conductors of electricity
(iii) have strong forces of attraction between their molecules
(iv) do nothave strong forces of attraction between their molecules
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: d


37. A molecule of ammonia (NH3) has [NCERT Exemplar Problems] (a) only single bonds
(b) only double bonds
(c) only triple bonds
(d) two double bonds and one single bond

Answer

Answer: a


38. Buckminsterfullerene is an allotropic form of [NCERT Exemplar Problems] (a) phosphorus
(b) sulphur
(c) carbon
(d) tin

Answer

Answer: c


39. Whichofthefollowingarecorrectstructural isomers of butane? [NCERT Exemplar Problems] ” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 2
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 3
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iv)
(c) (i) and (ii)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: c


40.
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 4
Intheaboegivenreaction, alkaline KMnO4 acts as [NCERT Exemplar Problems] (a) reducing agent
(b) oxidising agent
(c) catalyst
(d) dehydrating agent

Answer

Answer: b


41. Oils on treating with hydrogen in the presence of palladium or nickel catalyst form fats. This is an example of
(a) Addition reaction
(b) Substitution reaction
(c) Displacement reaction
(d) Oxidation reaction

Answer

Answer: a


42. Which of the following is the correct representation of electron dot structure of nitrogen? [NCERT Exemplar Problems] ” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 5

Answer

Answer: d


43. Structural formula of ethyne is [NCERT Exemplar Problems] ” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 6

Answer

Answer: a


44. Chlorine reacts with saturated hydrocarbons at room temperature in the [NCERT Exemplar Problems] (a) absence of sunlight
(b) presence of sunlight
(c) presence of water
(d) presence of hydrochloric acid

Answer

Answer: b


45. Pentane has the molecular formula C5H12. It has [NCERT Exemplar Problems] (a) 5 covalent bonds
(b) 12 covalent bonds
(c) 16 covalent bonds
(d) 17 covalent bonds

Answer

Answer: c


46. Ethanol reacts with sodium and forms two products. These are [NCERT Exemplar Problems] (a) sodium ethanoate and hydrogen
(b) sodium ethanoate and oxygen
(c) sodium ethoxide and hydrogen
(d) sodium ethoxide and oxygen

Answer

Answer: c


47. Vinegar is a solution of [NCERT Exemplar Problems] (a) 50 % – 60 % acetic acid in alcohol
(b) 5 % – 8 % acetic acid in alcohol
(c) 5 % – 8 % acetic acid in water
(d) 50 % – 60 % acetic acid in water

Answer

Answer: c


48. Carbon forms four covalent bonds by sharing its four valence electrons with four univalent atoms, e.g. hydrogen. After the formation of four bonds, carbon attains the electronic configuration of [NCERT Exemplar Problems] (a) helium
(b) neon
(c) argon
(d) krypton

Answer

Answer: b


49. The correct electron dot structure of a water molecule is
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 7

Answer

Answer: c


50. Whichamongthefollowingareunsaturated hydrocarbons? [NCERT Exemplar Problems] ” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 8
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (ii) and (iv)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: c


51. Which of the following does not belong to the same homologous series? [NCERT Exemplar Problems] (a) CH4
(b) C2H6
(c) C3H8
(d) C4H8

Answer

Answer: d


52. The heteroatoms present in CH3—CH2—O—CH2—CH2Cl are [NCERT Exemplar Problems] (i) oxygen
(ii) carbon
(iii) hydrogen
(iv) chlorine
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)

Answer

Answer: d


53. Which of the following represents saponification reaction? [NCERT Exemplar Problems] ” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 9

Answer

Answer: d


54. Ethanol reacts with Na metal to form
(a) CH3ONa + H2
(b) C2H5ONa + H2
(c) CH3COONa + H2
(d) CH3C00H + H2O

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) C2H5OH + 2Na → C2H5ONa + H2.


55. The alcoholic drinks contain
(a) CH3OH
(b) CH3CH2OH
(c) CH3COOH
(d) CH3COOH3

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) CH3CH2OH is present in alcoholic drinks.


56. The blindness and death is caused by consuming adultrated liquor contains.
(a) CH3OH
(b) CH3COOH
(c) CH3COCH3
(d) CH3CHO

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) Methanol causes blindness and even death.


57. Ethanol, on heating at 443 K with cone H2SO4 gives
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 10

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 14


Direction (Q58 to Q62): In the following Questions, the Assertion and Reason have been put forward. Read the statements carefully and choose the correct alternative from the following:
(a) Both the Assertion and the Reason are correct and the Reason is the correct explanation of the Assertion.
(b) The Assertion and the Reason are correct but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.
(c) Assertion is true but the Reason is false.
(d) The statement of the Assertion is false but the Reason is true.
58. Assertion: Methane is simplest saturated hydrocarbon which is a major component of natural gas.
Reason: Methane belongs to alkene.

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) Assertion is true but the Reason is false.


59. Assertion: Ethanol is present in alcoholic drinks.
Reason: Ethanol has formula CH3OH.

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) Assertion is true but the Reason is false.


60. Assertion: Ethanoic acid reacts with ethyl alcohol in presence of cone H2SO4 to form ethyl ethanoate.
Reason: Esters are used in ice creames and cold drinks.

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) The Assertion and the Reason are correct but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.


61. Assertion: Vegetable oils are unsaturated, react with hydrogen in presence of nickel to form vegetable ghee.
Reason: This reaction is saponification.

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) Assertion is true but the Reason is false.


62. Assertion: Soaps are 100% biodegradable but do not work well with hard water.
Reason: Some detergents are not bio-degradable but work well with hard water.

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) The Assertion and the Reason are correct but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.


63. 100% pure ethyl alcohol is called _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: absolute alcohol


64. Carboxylic acid containing one carbon atom is called _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Formic acid


65. Methane reacts with 1 mole of chlorine in presence of sunlight to give _____________ the reaction is called _____________ reaction.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: chloromethane, substitution


66. The number of isomers of C6H14 are _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: 5


67. Buckminster fullerene is an isomer of carbon containing clusters of carbon atom joined together to forms spherical molecules. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


68. The general formula of saturated hydrocarbons is CnH2n+2. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


69. The structural formula of ethyne is [True/False] ” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 11

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


70. The IUPAC name of ethylene is ethyne. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


71. When the oxygen supply is insufficient, then fuel bum incompletely producing mainly a blue flame. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


72. The addition of hydrogen to an unsaturated hydrocarbon to produce saturated hydrocarbon is known as hydrogenation. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


Direction: Match Column I with Column II.
73.
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 12

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) (C)
(ii) (A)
(iii) (B)
(iv) (D)


74. How much carbon is present on earth and CO2 in atmosphere?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: 0.02%, 0.03%


75. What is valency of carbon?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: 4


76. Why does carbon form strong bonds?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: It is due to small size.


77. What will be the product formed when carbon is burnt in presence of air?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Carbon dioxide


78. What is Allotropy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is a property due to which an element can exist in more than one form which differ in physical properties but have similar chemical properties, e.g., carbon, sulphur, phosphorus, oxygen show allotropy.


79. Name three allotropes of carbon.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Diamond, graphite and Buckminster fullerenes


80. Which is the purest allotrope of carbon?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Buckminster fullerenes.


81. Why is graphite soft and slippery?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Due to weak van der Waals’ forces of attraction between hexagonal layers.


82. Why is diamond hard?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is due to strong covalent bonds.


83. Why is diamond lustrous?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is due to high refractive index.


84. Carbon has four electrons in its valence shell. How does carbon attain stable electronic configuration. [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
By sharing four electrons with other atoms.


85. Draw electron dot structure of water molecule. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 15


86. Why is carbon tetravalent? [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is because carbon can share form electrons to complete its octet.


87. Which element exhibits the property of catenation to maximum extent and why? [Foreign 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Carbon shows catenation to maximum extent because it forms strong covalent bonds.


88. Which gas is present in biogas and CNG?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Methane


89. Give name of one cyclic hydrocarbon.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Cyclohexane


90. What are organic Compounds?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Those compounds which consist of carbon essentially and hydrogen mostly along with other elements like oxygen, sulphur, nitrogen, halogens, etc., are called organic compounds.


91. What is Vital Force Theory?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It was proposed that ‘vital force’ is necessary for formation of these organic compounds. They can only be obtained from living organisms.


92. Name the first organic compound prepared in Laboratory.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In 1828, Wohlar prepared first organic compound urea by heating ammonium cyanate by isomerisation reaction.
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 16


93. Why carbon considered to be the most important element?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Carbon is considered to be the most important element because it forms largest number of compounds which are useful in our daily life.


94. Write the electron dot structure of ethene molecule (C2H42). [Delhi 2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 17


95. Name the following compounds: [Delhi 2016] ” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 13

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) Ethanol
(b) Ethanal


96. Write the general formula of hydrocarbon alkene. Write the name of simplest alkene. [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: CnH2n, Ethene


97. Write the electron dot structure of ethane molecule (C2H6). [Delhi 2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 18


98. Write the number of covalent bonds in the molecule of ethane. [AI 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 19


99. Write the number of covalent bonds in the molecule of propane, C3H8.[DoE,AI2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 20


100. Write the number of covalent bonds in the molecule of butane, C4H10. [AI 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 21


101. Name the first member of ketone. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 22


102. Write the molecular formula of benzene and state the number of double bonds in its structure. [CBSE 2013]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 23


103. Write the molecular formula of the 2nd and the 3rd member of the homologous series whose first member is methane. [AI 2017]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
C2H6 and C3H8 are molecular formula of 2nd and 3rd member of alkanes.


104. Write the general formula of hydrocarbon alkene. Write the name of simplest alkene. [CBSE 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
CnH2n, Ethene
It has three double bonds.


105. Write the molecular formula of first two members of homologous series with functional group —OH. [CBSE 2017]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Methanol (CH3OH) and Ethanol (CH3CH2OH).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here