Class 10 Science MCQs Chapter 6 Life Process

0
153

Class 10 Science MCQs Chapter 6 Life Process

1. Which of the following are energy foods?
(a) Carbohydrates and fats
(b) Proteins and mineral salts
(c) Vitamins and minerals
(d) Water and roughage

Answer

Answer: a


2. In which mode of nutrition an organism de-rives its food from the body of another living organism without killing it?
(a) Saprotrophic nutrition
(b) Parasitic nutrition
(c) Holozoic nutrition
(d) Autotrophic nutrition

Answer

Answer: b


3. The mode of nutrition found in fungi is:
(a) Parasitic nutrition
(b) Holozoic nutrition
(c) Autotrophic nutrition
(d) Saprotrophic nutrition

Answer

Answer: d


4. Roots of the plants absorb water from the soil through the process of:
(a) diffusion
(b) transpiration
(c) osmosis
(d) None of these

Answer

Answer: c


5. The site of photosynthesis in the cells of a leaf is
(a) chloroplast
(b) mitochondria
(c) cytoplasm
(d) protoplasm

Answer

Answer: a


6. In amoeba, food is digested in the:
(a) food vacuole
(b) mitochondria
(c) pseudopodia
(d) chloroplast

Answer

Answer: a


7. Which of the following events in the mouth cavity will be affected if salivary amylase is lacking in the saliva?
(a) Starch breaking down into sugars.
(b) Proteins breaking down into amino acids.
(c) Absorption of vitamins.
(d) Fats breaking down into fatty acids and glycerol.

Answer

Answer: a


8. Which region of the alimentary canal absorbs the digested food?
(a) Stomach
(b) Small intestine
(c) Large intestine
(d) Liver

Answer

Answer: b


9. The contraction and expansion movement of the walls of the food pipe is called:
(a) translocation
(b) transpiration
(c) peristaltic movement
(d) digestion

Answer

Answer: c


10. When a few drops of iodine solution are added to rice water, the solution turns blue- black in colour. This indicates that rice water contains:
(a) fats
(b) complex proteins
(c) starch
(d) simple proteins

Answer

Answer: c


11. The exit of unabsorbed food material is regu-lated by
(a) liver
(b) anus
(c) small intestine
(d) anal sphincter

Answer

Answer: d


12. What are the products obtained by anaerobic respiration in plants?
(a) Lactic acid + Energy
(b) Carbon dioxide + Water + Energy
(c) Ethanol + Carbon dioxide + Energy
(d) Pyruvate

Answer

Answer: c


13. The breakdown of pyruvate to give carbon di-oxide, water and energy takes place in
(a) cytoplasm
(b) mitochondria
(c) chloroplast
(d) nucleus

Answer

Answer: b


14. Glycolysis process occurs in which part of the cell?
(a) Cytoplasm
(b) Nucleus
(c) Mitochondria
(d) Chloroplast

Answer

Answer: a


15. Name the substances whose build up in the muscles during vigorous physical exercise may cause cramps?
(a) Ethanol + Carbon dioxide + Energy
(b) Lactic acid + Energy
(c) Carbon dioxide + Water + Energy
(d) Pyruvate

Answer

Answer: b


16. Name the pores in a leaf through which respi-ratory exchange of gases takes place.
(a) Lenticels
(b) Vacuoles
(c) Xylem
(d) Stomata

Answer

Answer: d


17. The respiratory pigment in human beings is:
(a) carotene
(b) chlorophyll
(c) haemoglobin
(d) mitochondria

Answer

Answer: c


18. Which plant tissue transports water and min-erals from the roots to the leaf?
(a) Xylem
(b) Phloem
(c) Parenchyma
(d) Collenchyma

Answer

Answer: a


19. The movement of food in phloem is called:
(a) transpiration
(b) translocation
(c) respiration
(d) evaporation

Answer

Answer: b


20. A blood vessel which pumps the blood from the heart to the entire body:
(a) artery
(b) capillary
(c) Vein
(d) Haemoglobin

Answer

Answer: a


21. Name a circulatory fluid in the human body other than blood.
(a) Platelets
(b) RBC
(c) Lymph
(d) Plasma

Answer

Answer: c


22. Single circulation, i.e., blood flows through the heart only once during one cycle of passage through the body, is exhibited by which of the following:
(a) hyla, rana, draco
(b) whale, dolphin, turtle
(c) labeo, chameleon, salamander
(d) hippocampus, exocoetus, anabas

Answer

Answer: d


23. Name the tube which connects the kidneys to the urinary bladder.
(a) Urethra
(b) Nephron
(c) Tubule
(d) Ureter

Answer

Answer: d


24. Which part of nephron allows the selective reabsorption of useful substances like glucose, amino acids, salts and water into the blood capillaries?
(a) Tubule
(b) Glomerulus
(c) Bowman’s capsule
(d) Ureter

Answer

Answer: a


25. Where is the dirty blood in our body filtered?
(a) Heart
(b) Lungs
(c) Ureter
(d) Kidneys

Answer

Answer: d


26. The procedure used for cleaning the blood of a person by separating urea from it is called:
(a) osmosis
(b) filtration
(c) dialysis
(d) double circulation

Answer

Answer: c


27. Which is the correct sequence of body parts in the human alimentary canal?
(a) Mouth → stomach → small intestine → large intestine → oesophagus
(b) Mouth → oesophagus → stomach → small intestine → large intestine
(c) Mouth → stomach → oesophagus → smallintestine → large intestine
(d) Mouth → oesophagus → stomach → large intestine → small intestine

Answer

Answer: b


28. Identify the correct path of urine in the human body.
(a) Kidney → urinary bladder → urethra → ureter
(b) Urinary bladder → ureter → kidney → urethra
(c) Kidney → ureter → urethra → urinary bladder
(d) Kidney → ureter → urinary bladder → urethra

Answer

Answer: d


29. Autotrophic organisms include
(a) bacteria and virus
(b) bacteria and fungi
(c) green plants and some bacteria
(d) green plants and all bacteria

Answer

Answer: c


30. A gland not associated with the alimentary canal is
(a) liver
(b) salivary glands
(c) pancreas
(d) adrenal

Answer

Answer: d


31. Which of the following are chiefly digested in the stomach?
(a) Carbohydrates
(b) Proteins
(c) Lipids
(d) Fats

Answer

Answer: b


32. From the given picture of the digestive system, identify the part labelled as gastric gland.
” alt=”” aria-hidden=”true” />
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Answer

Answer: b


33. Large intestine in man mainly carries out
(a) absorption
(b) assimilation
(c) digestion of fats
(d) digestion of carbohydrates

Answer

Answer: a


34. The part of the digestive system where no digestion takes place is
(a) ileum
(b) stomach
(c) mouth
(d) oesophagus

Answer

Answer: d


35. The fermentation of glucose by yeast normally yields
(a) alcohol, CO2 and 36 ATP
(b) CO2, H20 and 36 ATP
(c) alcohol, CO2 and 2ATP
(d) lactic acid, CO7 and 2 ATP

Answer

Answer: d


36. A large quantity of one of the following is removed from our body by lungs:
(a) CO2 and H20
(b) CO2 only
(c) FLO only
(d) ammonia

Answer

Answer: a


37. In respiration, air passes through
(a) Pharynx → nasal cavity → larynx → trachea bronchi → bronchioles
(b) Nasal cavity → pharynx → larynx → trachea → bronchi → bronchioles
(c) Larynx → nasal cavity’ → pharynx → trachea
(d) Larynx → pharynx trachea → lungs

Answer

Answer: b


38. A biochemical compound that readily combines with oxygen and distributes it throughout the human body is
(a) water
(b) urea
(c) haemoglobin
(d) acetylcholine

Answer

Answer: c


39. The process in which loss of water takes place in the form of water vapour through stomata is called
(a) transportation
(b) transpiration
(c) guttation
(d) translocation

Answer

Answer: b


40. In a closed circulatory system, blood is completely enclosed within
(a) vessels
(b) heart
(c) skeleton
(d) sinuses

Answer

Answer: b


41. Normal blood pressure (systolic/diastolic) is
(a) 120/80 mm of Hg
(b) 160/80 mm of Hg
(c) 120/60 mm of Hg
(d) 180/80 mm of Hg

Answer

Answer: a


42. Blood pressure is measured by an instrument called
(a) barometer
(b) sphygmomanometer
(c) photometer
(d) manometer

Answer

Answer: b


43. Which of the following statements is not correct?
(a) Deoxygenated blood is poured into right atrium of heart.
(b) The excretory units of flatworms are flame cells.
(c) Human kidney has about 1 million nephridia
(d) Tracheids and vessels are non-living conducting tissues.

Answer

Answer: c


44. Which part of alimentary canal receives bile from the liver? [NCERT Exemplar Problems] (a) Stomach
(b) Small intestine
(c) Large intestine
(d) Oesophagus

Answer

Answer: b


45. When air is blown from mouth into a test-tube containing lime water, the lime water turns milky due to the presence of [NCERT Exemplar Problems] (a) oxygen
(b) carbon dioxide
(c) nitrogen
(d) water vapour

Answer

Answer: b


46. The filtration units of kidneys are called [NCERT Exemplar Problems] (a) ureter
(b) urethra
(c) neurons
(d) nephrons

Answer

Answer: d


47. Oxygen liberated during photosynthesis comes from [NCERT Exemplar Problems] (a) water
(b) chlorophyll
(c) carbon dioxide
(d) glucose

Answer

Answer: a


48. The opening and closing of the stomatal pore depends upon [NCERT Exemplar Problems] (a) oxygen
(b) temperature
(c) water in guard cells
(d) concentration of CO2 in stomata

Answer

Answer: c


Direction (Q49 to Q53): In the following Questions, the Assertion and Reason have been put forward. Read the statements carefully and choose the correct alternative from the following:
(a) Both the Assertion and the Reason are correct and the Reason is the correct explanation of the Assertion.
(b) The Assertion and the Reason are correct but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.
(c) Assertion is true but the Reason is false.
(d) The statement of the Assertion is false but the Reason is true.
49. Assertion: When air is passed through lime water, lime water turns milky.
Reason: Air contains 78% nitrogen and 21% oxygen.

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) The Assertion and the Reason are correct but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.


50. Assertion: Veins have thin walls to collect blood from different organs.
Reason: Blood in veins are not under pressure.

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) Both the Assertion and the Reason are correct and the Reason is the correct explanation of the Assertion.


51. Assertion: Human being has a complex respiratory system.
Reason: Human skin is impermeable to gases.

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) The Assertion and the Reason are correct but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.


52. Assertion: All proteins in our food are digested in small intestine only.
Reason: The protein digesting enzymes are released onto small intestine.

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
(d) The statement of the Assertion is false but the Reason is true.


53. Assertion: Human heart does not allow mixing of oxygen reach blood with carbon dioxide reach blood.
Reason: Human heart has different chambers.

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) Both the Assertion and the Reason are correct and the Reason is the correct explanation of the Assertion.


54. The _____________ is where the respiratory and digestive passage come together.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: pharynx


55. The conditions necessary for photosynthe-sis to take place are _____________ , _____________ , _____________ and _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: sunlight, chlorophyll, carbon dioxide and water


56. The process in which the digested food passes through the intestinal wall into blood stream is called ________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: absorption


57. The teeth covered with a sticky, yellowish layer of food particles and bacteria is called _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: plaque


58. Iodine turns blue-black on reacting with _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: starch


59. The energy produced during respiration is stored in the form of ATP which stands for _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Adenosine Tri-phosphate


60. Pyruric acid is a three carbon compound which is also known as _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: pyruvate


61. The rate of breathing in _____________ animals in much faster than in _____________ animals.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: aquatic, terriestial


62. The actual exchange of gases takes place in the _____________ of the lungs.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: alveoli


63. _____________ are long, thin, spindle shaped cell with pits in their thick cell walls.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Tracheids


64. The liqid part of blood is called _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: plasma


65. The expansion of an artery each time the blood is forced into it, is called _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: pulse


66. Gums and resins are the _____________ products of plants.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: waste


Direction (Q67 to Q68): Match Column I with Column II.
67.

Column IColumn II
AnimalRespiratory Organ
(i) Fish(A) Trachea
(ii) Birds(B) Gills
(iii) Aquatic Arthropoda(C) Lungs
(iv) Earthworm(D) Moist cuticle

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) (B)
(ii) (C)
(iii) (A)
(iv) (D)


68.

Column IColumn II
Region of digestive systemDigestive juice
(A) Mouth(i) Pancreatic juice
(B) Stomach(ii) Intestinal juice
(C) Duodenum(iii) Gastric juice
(D) Small intestine(iv) Saliva

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(A) (iv)
(B) (iii)
(C) (i)
(D) (ii)


69. Glomerulus acts as a dialysis bag. [True/ False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


70. Bowman’s capsule is found in heart. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


71. Peristaltic movement of muscles occurs in the mouth to push food into alimentary canal. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


72. The release of energy in aerobic process is less than in anaerobic process. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


73. Before testing for starch, chlorophyll has to be removed from the leaf as it interferes in the test for starch due to its green colour. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


74. The process in which the absorbed food is taken in by body cells and used for energy, growth and repair is called egestion. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


75. The length of small intestine in a human adult is about 3.5 m. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


76. Carbohydrates are the components of our food which is digested by an enzyme which is present in saliva as well as in pancreatic juice. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


77. Cytoplasm are the sites of aerobic respiration in the cells. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


78. The respiration in plants occurs at a fast rate whereas the respiration in animals occur at a much slower rate. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


79. What do you mean by life processes?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Processes which perform maintenance job in our body.


80. Name the activity of living beings which considered as indication of life?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Movement.


81. Name the basic requirement of living organisms needed to obtain energy.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Food


82. Name the process by which plants prepare food.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Photosynthesis


83. Mention the raw materials required for photosynthesis. [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The raw materials required for photosynthesis are carbon dioxide and water in presence of sunlight and chlorophyll.


84. Name four nutrients needed by the plants which are taken up from the soil.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Nitrogen, phosphorus, iron, and magnesium.


85. Name the cell organelle in which photosynthesis occur. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Chloroplast


86. Name the green pigment present in the leaves of a plant.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Chlorophyll.


87. In the experiment “Light is essential for photosynthesis”, why does the uncovered part of the leaf turn blue-black after putting iodine solution? [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Starch is produced in the uncovered part of the leaf due to photosynthesis which turns blue-black in presence of iodine solution.


88. Name a unicellular organism which uses cilia to move food particles into its mouth.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Paramoecium.


89. Mention how organisms like bread moulds and mushrooms obtain their food.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Organisms like bread moulds and mushrooms break down the food materials outside the body and then absorb it.


90. Classify the followings as saprotrophs or parasites:
leech, yeast, mushroom

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Saprotrophs : yeast, mushroom
Parasites : leech


91. Which enzyme present in saliva breaks down starch?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The saliva contains an enzyme called salivary amylase that breaks down starch.


92. Why does our mouth ‘water’ when we see or eat a food which we really like?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Due to the production of saliva by the salivary glands in the mouth.


93. Why does bread taste sweet on mastication?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Salivary amylase act on starch of food and change it into a sweet sugar called maltose.


94. Which pancreatic enzyme is effective in digesting proteins?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Trypsin is the pancreatic enzyme which is effective in digesting proteins.


95. Where does digestion of fat take place in our body?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Digestion of fat takes place in the small intestine of our body.


96. What is alimentary canal?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is a long tube extending from mouth to anus in which digestion and absorption of food takes place.


97. Define peristaltic movement? [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Peristaltic movement is defined as contraction and relaxation of muscles in the food pipe . which brings food down the pipe into the stomach.


98. Name the longest part of the alimentary canal.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Small intestine.


99. What is emulsification? [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Breakdown of large gloubule fats into smaller fats droplets is known as emulsification.


100. What is the name given to the biological catalyst which speed up the chemical reactions taking place in cells.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Enzymes.


101. Name the muscle which regulates the exit of food from stomach to small intestine.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Sphincter muscle.


102. How does the acidic medium in the small intestine is converted into alkaline for pancreatic enzymes?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: By the action of bile juice secreted by liver.


103. In which part of alimentary canal digestion does not occur?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Large intestine


104. Name the structure which regulates the exit of waste material.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Anal sphincter.


105. State the basic difference between the process of respiration and photosynthesis.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Respiration uses O2 and releases CO2 but in photosynthesis, CO2 is used and O2 is released.


106. Name the pigment present in human which aids in respiration.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Haemoglobin.


107. Give one point which is common for both aerobic and anaerobic respiration.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In both aerobic and anaerobic respiration, the chemical used is glucose.


108. Why is anaerobic respiration less efficient?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Anaerobic respiration is the incomplete breakdown of glucose and produces less energy, so it is less efficient.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here