Class 10 Science MCQs Chapter 7 Control and Coordination

0
71

1. Which plant hormone promotes dormancy in seeds and buds?
(a) Auxin
(b) Gibberellin
(c) Cytokinin
(d) Abscisic acid

Answer

Answer: d


2. Roots of plants are:
(a) positively geotropic
(b) negatively geotropic
(c) positively phototropic
(d) None of these

Answer

Answer: a


3. Response of plant roots towards water is called:
(a) Chemotropism
b) Phototropism
(c) Hydrotropism
(d) Geotropism

Answer

Answer: c


4. Movement of sunflower in accordance with the path of Sun is due to
(a) Chemotropism
(b) Geotropism
(c) Phototropism
(d) Hydrotropism

Answer

Answer: c


5. Which plant hormone promotes cell division?
(a) Auxin
(b) Gibberellin
(c) Cytokinin
(d) Abscisic acid

Answer

Answer: c


6. The main function of abscisic acid in plants is
(a) to promote cell division.
(b) to inhibit growth.
(c) to promote growth of stem.
(d) to increase the length of cells.

Answer

Answer: b


7. Fall of mature leaves and fruits from plants is triggered by which of the following substance?
(a) Auxin
(b) Cytokinin
(c) Gibberellin
(d) Abscisic acid

Answer

Answer: d


8. Any change in the environment to which an organism responds is called
(a) stimulus
(b) coordination
(c) response
(d) hormone

Answer

Answer: a


9. A part of the body which responds to the in-structions sent from nervous system is called
(a) receptor
(b) effector
(c) nerves
(d) muscles

Answer

Answer: b


10. The longest fibre on the cell body of a neuron is called
(a) sheath
(b) cytoplasm
(c) axon
(d) dendrites

Answer

Answer: c


11. Which nerves transmit impulses from the cen¬tral nervous system towards muscle cells?
(a) Sensory nerves
(b) Motor nerves
(c) Relay nerves
(d) Cranial nerves

Answer

Answer: b


12. A microscopic gap between a pair of adjacent neurons over which nerve impulses pass is called
(a) neurotransmitter
(b) dendrites
(c) axon
(d) synapse

Answer

Answer: d


13.
” alt=”” aria-hidden=”true” />MCQ Questions for Class 10 Science Control and Coordination with Answers 1
Give the missing term.
(a) Spinal cord
(b) Brain
(c) Cranial nerves
(d) Relay nerves

Answer

Answer: a


14. The highest coordinating centre in the human body is
(a) spinal cord
(b) heart
(c) brain
(d) kidney

Answer

Answer: c


15. Main function of cerebrum is
(a) thinking
(b) hearing
(c) memory
(d) balancing

Answer

Answer: a


16. Posture and balance of the body is controlled by
(a) Pons
(b) Medulla oblongata
(c) Cerebellum
(d) Cerebrum

Answer

Answer: c


17. Breathing is controlled by which part of the brain?
(a) Cerebrum
(b) Cerebellum
(c) Hypothalamus
(d) Medulla oblongata

Answer

Answer: d


18. Which part of nervous system controls the re¬flex activities of the body?
(a) Brain
(b) Spinal cord
(c) Cerebrum
(d) Cerebellum

Answer

Answer: b


19. Which of the following acts as both endocrine and exocrine gland?
(a) Pancreas
(b) Thyroid
(c) Adrenal
(d) Liver

Answer

Answer: a


20. Identify which of the following statements about thyroxin is incorrect?
(a) Thyroid gland requires iodine to synthesize thyroxin.
(b) Thyroxin is also called thyroid hormone.
(c) It regulates protein, carbohydrates and fat metabolism in the body.
(d) Iron is essential for the synthesis of thyroxin.

Answer

Answer: d


21. Which gland secretes the growth hormone?
(a) Pituitary gland
(b) Thyroid
(c) Hypothalamus
(d) Adrenal

Answer

Answer: a


22. The secretion of which hormone leads to physical changes in the body when you are 10-12 years of age?
(a) Oestrogen from testes and testosterone from ovar.
(b) Estrogen from adrenal gland and testosterone from pituitary gland.
(c) Testosterone from testes and estrogen from ovary.
(d) Testosterone from thyroid gland and estrogen from pituitary gland.

Answer

Answer: c


23. A diabetic patient suffers from deficiency of which hormone?
(a) Thyroxine
(b) Testosterone
(c) Oestrogen
(d) Insulin

Answer

Answer: d


24. Which of the following endocrine glands does not exist in pairs?
(a) Testes
(b) Adrenal
(c) Pituitary
(d) Ovary

Answer

Answer: c


25. Which part of a nerve cell contains a nucleus?
(a) Axon
(b) Dendrite
(c) Cyton
(d) Nerve endings

Answer

Answer: c


26. Reflex arc is formed by
(a) muscle → brain → receptor
(b) muscle → spinal cord → receptor
(c) receptor → brain → muscles
(d) receptor → spinal cord → muscle

Answer

Answer: d


27. Which of the following tissues provide control and coordination in animals?
(a) Nervous and Skeletal
(b) Muscular and Skeletal
(c) Muscular and Transport
(d) Nervous and Muscular

Answer

Answer: d


28. A student accidentally places her hand on a flame of candle and quickly pulls her hand away. The flame represents
(a) a response
(b) a stimulus
(c) an impulse
(d) an effector

Answer

Answer: b


29. How many pairs of cranial nerves are present in man?
(a) 12
(b) 21
(c) 31
(d) 41

Answer

Answer: a


30. Reflex actions are mediated through
(a) brain
(b) effectors
(c) spinal cord
(d) receptors

Answer

Answer: c


31. The leaves of Mimosa are sensitive to
(a) light
(b) smell
(c) touch
(d) heat

Answer

Answer: c


32. Which statement is incorrect about auxins?
(a) They promote the growth of root
(b) They promote the growth of shoot
(c) They influence the formation of flower and ripening of fruit
(d) They inhibit the growth of root

Answer

Answer: a


33. The hormone that is used to keep flowers fresh is
(a) cytokinin
(b) gibberellins
(c) auxin
(d) abscisic acid

Answer

Answer: a


34. The main effect of cytokinin in plants is to
(a) improve the quality of fruits
(b) prevent the growth of lateral buds
(c) regulate opening and closing of stomata
(d) stimulate cell division
(e) increase the length of intemodes on flowering stems

Answer

Answer: d


35. Abscisic acid controls
(a) cell elongation and cell wall formation
(b) shoot elongation
(c) cell division
(d) leaf fall and dormancy

Answer

Answer: d


36. Which endocrine gland is also known as ‘master gland’?
(a) Pancreas
(b) Adrenal
(c) Pituitary
(d) Hypothalamus

Answer

Answer: c


37. Which of the following acts as both endocrine and exocrine glands?
(a) Adrenal
(b) Pituitary
(c) Ovaries
(d) Pancreas

Answer

Answer: d


38. Which hormone regulates the ionic balance in the body?
(a) Glucagon
(b) Thyroxine
(c) Testosterone
(d) Vasopressin

Answer

Answer: d


39. Which of the following is not a ductless gland?
(a) Adrenal
(b) Liver
(c) Thyroid
(d) Pituitary

Answer

Answer: b


40. Ageing in human beings is caused by disappearance of which of the following glands?
(a) Adrenal
(b) Pituitary
(c) Thyroid
(d) Thymus

Answer

Answer: d


41. Which of the following statements is correct about receptors? [NCERT Exemplar Problems] (a) Gustatory receptors detect taste while olfactory receptors detect smell
(b) Both gustatory and olfactory receptors detect smell
(c) Auditory receptors detect smell and olfactory receptors detect taste
(d) Olfactory receptors detect taste and gustatory receptors smell

Answer

Answer: a


42. Which of the following is not associated with growth of plant? [NCERT Exemplar Problems] (a) Auxin
(b) Gibberellins
(c) Cytokinins
(d) Abscisic acid

Answer

Answer: d


43. Involuntary actions in the body are controlled by [NCERT Exemplar Problems] (a) medulla in forebrain
(b) medulla in midbrain
(c) medulla in hindbrain
(d) medulla in spinal cord

Answer

Answer: c


Direction (Q44 to Q48): In the following Questions, the Assertion (A) and Reason (R) have been put forward. Read both the statements carefully and choose the correct alternative from the following:
(a) Both the Assertion and the Reason are correct and the Reason is the correct explanation of the Assertion.
(b) The Assertion and the Reason are correct but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.
(c) Assertion is true but the Reason is false.
(d) The statement of the Assertion is false but the Reason is true.
44. Assertion: Reflex Arc works faster than thinking process of brain.
Reason: Reflex Arc works in case of those animals who donot have thinking process.

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) Assertion is true but the Reason is false.


45. Assertion: Impulse travels from dendrite to cell body and then along the axon to its end.
Reason: Information acquired at the end of the dendrite tip of a nerve cell sets of an electric impulse.

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) Both the Assertion and the Reason are correct and the Reason is the correct explanation of the Assertion.


46. Assertion: Brain is a delicate organ which is protected from injury.
Reason: The bony box protects the brain from any shock.

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) Assertion is true but the Reason is false.


47. Assertion: Plants do have a nervous system for control and coordination.
Reason: Plants use electro chemical means to convey information from cell to cell.

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
(d) The statement of the Assertion is false but the Reason is true.


48. Assertion: On attaining puberty, breast size increases and reproductive organs develop in females.
Reason: Ovaries release hormone proges-terone in female.

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) The Assertion and the Reason are correct but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.


49. The cells in our body that can be over a foot long are ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: nerve cells


50. The box enclosing the brain is called the ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: cranium


51. The lobes — parietal, temporal, frontal and occipital belong to ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: cerebrum


52. In a neuron, conversion of electrical signal to a chemical signal occurs at/in ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: axonal end


53. Posture and balance of the body is controlled by ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: cerebellum


54. The movement of shoot towards light is ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: phototropism


55. The movement of sunflower in accordance with the path of sun is due to ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: phototropism


56. Reflex action is an autonomic motor response without the involvement of brain. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


57. Insulin is given to the person suffering from goitre. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


58. Iodine is essential for the synthesis of thyroxine. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


59. Plants coordinate their behaviour against environmental changes by using plant hormones. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


60. The reaction to stimuli is a characteristic property of animals only. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


61. The shoots of a potted plant kept near the window bend towards sunlight because of negative phototropism. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


62. A cell or group of cells in a sense organ which is sensitive to a particular type of stimulus is called receptor. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


63. The hormone which is associated with female puberty is called testosterone. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


64. The job of the central nervous system is to collect all the information from all the receptors in our body [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


Direction (Q65 to Q66): Match Column I with Column II.
65.

Column IColumn II
(i) Neuron(A) Short and branched
(ii) Cyton(B) Elongated fibre
(iii) Dendrite(C) Functional unit of nervous system.
(iv) Axon(D) Contains nucleus and cytoplasm

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) (C)
(ii) (D)
(iii) (A)
(iv) (B)


66.

Column IColumn II
(i) Photoreceptor(A) Smell
(ii) Gustatoreceptor(B) Sound
(iii) Olfactoreceptor(C) Taste
(iv) Phonoreceptor(D) Light

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) (D)
(ii) (C)
(iii) (A)
(iv) (B)


67. Name two tissues that provide control and coordination in multicellular animals.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The two tissues that provide control and coordination in multicellular animals are nervous and endocrinal tissues.


68. Why do living organisms show movement?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
To use changes in the environment to their advantage.


69. Mention the part of the body where gustatory and olfactory receptors are located. [CBSE 2012]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Gustatory receptors are located in Cerebrum of fore-brain. Olfactory receptors are located in Olfactory lobe of fore-brain.


70. State the function of:
(a) gustatory receptors, and
(b) olfactory receptors [CBSE 2013]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) Gustatory receptors receive taste.
(b) Olfactory receptors receive smell.


70. If we step on something sharp accidently, we move our foot away at once. What type of response is it?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Reflex action.


72. What is the significance of reflex action?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Reflex action enables the animal to respond quickly and relieves the brain from excess work.


73. Name the two components of central nervous systems in humans. [CBSE 2012, 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The two components of Central Nervous System in human are brain and spinal cord.


74. How is the spinal cord protected in the human body?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Spinal cord is enclosed in a bony cage called vertebral column.


75. Mention the function of the hind-brain in humans.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Hind-brain coordinates the body movements and posture. It also controls respiration.


76. Which part of the brain is concerned with memory, will and power?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Cerebral hemisphere.


77. Name the place of the human body where largest number of neurons are found.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Human brain.


78. Name the part of the brain which is concerned with muscular coordination in the body.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Cerebellum.


79. Which is the main coordinating centre of the body?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Brain.


80. What are the different parts of the human brain?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Three major parts namely fore-brain, mid-brain and hind-brain.


81. Mention the components of fore-brain.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Cerebrum and olfactory lobes.


82. Do you know which part of the brain you use to think?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Fore-brain.


83. Which part controls the involuntary actions such as coughing, sneezing and vomiting?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Medulla of hind-brain.


84. Which part controls the voluntary actions?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Cerebrum of fore-brain.


85. Which part of our brain is responsible for maintaining posture and balance of our body? [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Cerebellum.


86. What are tropic movements? [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The movement which a plant makes in response to an external stimulus is called tropic.


87. What are nastic movements?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
There are certain movements due to stimulus of certain movements due to stimulus of contact, light, heat, etc. Such movements are called nastic movements.


88. What are the different stimuli acting on plants?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Light, gravity, water and touch.


89. How do plants convey information?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
By chemical coordination.


90. A young green plant receives sunlight from one direction only. What will happen to its shoots and roots?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Shoots will bend towards the light and roots away from the light.


91. A potted plant is made to lie horizontally on the ground. Which part of the plant will show
(a) positive geotropism?
(b) negative geotropism?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) Root
(b) Shoot


92. Why hormones are called as ‘chemical messengers’ ?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Hormones are carried in the blood streams to all parts of the body, so they are called ‘chemi¬cal messengers’.


93. Which gland is known as master gland? [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Pituitary gland.


94. Why is pituitary called the master gland?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The pituitary gland controls the activity of other endocrine glands; so, it is called the master gland.


95. What are the functions of the Hypothalamus?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Hypothalamus regulates the secretion of hormones from pituitary gland.


96. What are endocrine glands?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Ductless glands which manufacture hormones and secrete them directly into the blood stream.


97. Why are endocrine glands called ductless glands?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Endocrine glands are called ductless glands because they do not have any external duct to discharge their secretions into the blood stream.


98. Where hypothalamus gland is located?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Hypothalamus gland is located in the brain.


99. Name the hormone which is associated with the metabolism of carbohydrates, proteins, calcium and phosphorus.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Thyroxine.


100. Name the part of human body in which the adrenal and pituitary glands are located.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Adrenal – Above kidney and
Pituitary – Brain.


101. Name one gland in human body which secretes digestive enzymes as well as hormones.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Pancreas


102. Name the glands which secrete estrogen and progesterone.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Ovaries


103. Name the hormone that regulates blood sugar level. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Insulin.


104. Name the plant hormones which help/ promote
(a) cell division
(b) growth of the stem.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The plant hormones which help or promote:
(a) Cell division — Cytokinins
(b) Growth of the stem — Gibberellins


105. Name one plant growth hormone which retards growth during extremely dry season.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Abscisic acid


106. Give an example of a plant hormone that promotes its grow th. W’here is it synthesized? [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Auxin promotes growth. It is synthesised at the shoot tip of the plant body.


107. Name one organ where growth hormone is synthesized in case of plants and man.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Shoot tip in plants and pituitary gland (anterior) in man.


108. What will happen to a plant shoot if sunlight falls on it from one direction only?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The shoot will bend towards light.


109. What name is given to chemical substances which bring about control and coordination in plants?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Plant hormone.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here