Class 10 Science MCQs Chapter 8 How do Organisms Reproduce?

0
240

Class 10 Science MCQs Chapter 8 How do Organisms Reproduce?

1. During favourable conditions, Amoeba reproduces by
(a) multiple fission
(b) binary fission
(c) budding
(d) fragmentation

Answer

Answer: b


2. A feature of reproduction that is common to Amoeba, Yeast and Spirogyra is that
(a) they reproduce asexually
(b) they are all unicellular
(c) they reproduce only sexually
(d) they are all multicellular

Answer

Answer: a


3. The ability of a cell to divide into several cells during reproduction in Plasmodium is called
(a) budding
(b) multiple fission
(c) binary fission
(d) reduction division

Answer

Answer: b


4. Bryophyllum can be propagated vegetatively by the
(a) stem
(b) leaf
(c) root
(d) flower

Answer

Answer: b


5. Vegetative propagation refers to formation of new plants from
(a) stem, flowers and fruits
(b) stem, leaves and flowers
(c) stem, roots and flowers
(d) stem, roots and leaves

Answer

Answer: d


6. In a potato, vegetative propagation takes place by:
(a) root
(b) leaf
(c) stem tuber
(d) grafting

Answer

Answer: c


7. Vegetatively propagated plants
(a) do not bear roots
(b) do not bear buds
(c) are genetically similar
(d) are genetically dissimilar

Answer

Answer: c


8. Spirogyra reproduce by
(a) budding
(b) fragmentation
(c) regeneration
(d) fission

Answer

Answer: b


9. In Rhizopus, tubular thread like structures bearing sporangia at their tips are called
(a) filaments
(b) hyphae
(c) rhizoids
(d) roots

Answer

Answer: b


10. Plants like banana, rose, jasmine, orange have lost the capacity to produce
(a) seeds
(b) buds
(c) flower
(d) roots

Answer

Answer: a


11. The flower of the Hibiscus plant is
(a) bisexual
(b) unisexual
(c) neuter
(d) very small

Answer

Answer: a


12. The part of the flower which is present in the centre of the flower is
(a) Sepals
(b) Petals
(c) Carpels
(d) Stamens

Answer

Answer: c


13. The seed that contains the future plant is called the
(a) cotyledons
(b) seed coat
(c) germ cells
(d) embryo

Answer

Answer: d


14. The period of pregnancy is called
(a) gestation period
(b) incubation period
(c) ovulation
(d) menstruation period

Answer

Answer: a


15. The process of release of eggs from the ovary is called
(a) menstruation
(b) reproduction
(c) insemination
(d) ovulation

Answer

Answer: d


16. The period during adolescence when the reproductive tissues begin to mature is called
(a) ovyfetion
(b) puberty
(c) germination
(d) propagation

Answer

Answer: b


17. In human beings, the fertilization occurs in the
(a) uterus
(b) ovaries
(c) fallopian tubes
(d) vagina

Answer

Answer: c


18. Along the path of the vas-deferens the secretions of which gland provide nutrition to the sperms?
(a) Prostate glands
(b) Seminal vesicles
(c) Scrotum
(d) Urinary bladder

Answer

Answer: b


19. The embryo in humans gets nutrition from the mother’s blood with the help of a special tissue called
(a) Placenta
(b) Villi
(c) Uterus
(d) Womb

Answer

Answer: a


20. Which among the following diseases is not sexually transmitted?
(a) Syphyllis
(b) Hepatitis
(c) HIV-AIDS
(d) Gonorrhea

Answer

Answer: b


21. Which of the following method of contraception protects from acquiring sexually trans¬mitted diseases?
(a) Surgery
(b) Condoms
(c) Copper-T
(d) Oral-pills

Answer

Answer: b


22. In human males, the testes lie in the scrotum, because it helps in the
(a) process of mating
(b) formation of sperms
(c) easy transfer of gametes
(d) secretion of estrogen

Answer

Answer: b


23. There is a greater possibility for the evolution of a new species in organisms which reproduce by
(a) binary fission
(b) budding
(c) fertilisation
(d) regeneration

Answer

Answer: c


24. Which is the most common method of reproduction in majority of fungi and bacteria?
(a) Budding
(b) Spore formation
(c) Binary fission
(d) Multiple fission

Answer

Answer: b


25. Which of the following is not an artificial method of vegetative propagation?
(a) Cutting
(b) Layering
(c) Budding
(d) Grafting

Answer

Answer: c


26. Many unicellular organisms reproduce by the process of
(a) fission
(b) ovulation
(c) regeneration
(d) non-disjunction

Answer

Answer: a


27. The ability of an organism to develop whole body from a broken piece or fragment is called
(a) binary fission
(b) budding
(c) multiple fission
(d) regeneration

Answer

Answer: d


28. Pollen grains are produced by
(a) ovary
(b) ovule
(c) apther
(d) corolla

Answer

Answer: c


29. The fertilisation of human egg by the sperm takes place in
(a) vagina
(b) uterus
(c) ovary
(d) oviduct

Answer

Answer: d


30. Which of the following is a primary sex organ in a mammal?
(a) Ovary
(b) Vagina
(c) Uterus
(d) Mammaiy glands

Answer

Answer: a


31. The ability to reproduce is lost in a female after
(a) fertilisation
(b) menstruation
(c) gamete formation
(d) menopause

Answer

Answer: d


32. When a sperm is deposited into the vagina which route does it travel?
(a) Vagina → Oviduct → Uterus → Cervix
(b) Vagina → Ovary → Uterus → Oviduct
(c) Vagina → Cervix → Uterus → Oviduct
(d) Vagina → Uterus → Cervix → Oviduct

Answer

Answer: c


33. In case the ova does not fertilise, which of the following events will take place?
(a) Menstruation
(b) Pregnancy
(c) Implantation
(d) Ovulation

Answer

Answer: a


34. When the foetus is growing inside the uterus it needs nutrients. Which part provides these nutrients?
(a) Placenta
(b) Amniotic sac
(c) Oviduct
(d) Uterus

Answer

Answer: a


35. What marks the beginning of the reproductive life of a woman?
(a) Menopause
(b) Menarche
(c) Fertilisation
(d) Ovulation

Answer

Answer: b


36. Where does fertilisation take place?
(a) Uterus
(b) Vagina
(c) Fallopian tube
(d) Cervix

Answer

Answer: c


37. A pair of duct arising from testis, which carry sperms are
(a) fallopian tube
(b) vas deferens
(c) oviduct
(d) urethra

Answer

Answer: b


38. In the list of organisms given below, those that reproduce by the asexual method are [NCERT Exemplar Problems] (i) banana
(ii) dog
(iii) yeast
(iv) Amoeba
(a) (ii) and (iv)
(b) (i), (iii) and (iv)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii), (iii) and (iv)

Answer

Answer: b


Direction (39 to 43): In the following Questions, the Assertion and Reason have been put forward. Read the statements carefully and choose the correct alternative from the following:
(a) Both the Assertion and the Reason are correct and the Reason is the correct explanation of the Assertion.
(b) The Assertion and the Reason are correct but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.
(c) Assertion is true but the Reason is false.
(d) The statement of the Assertion is false but the Reason is true.
39. Assertion: Amoeba reproduced by fission
Reason: All unicellular organisms reproduced by asexual method.

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) Both the Assertion and the Reason are correct and the Reason is the correct explanation of the Assertion.


40. Assertion: In human beings, the female. play a major role in determining the sex of the offspring.
Reason: Women have two X chromosomes.

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
(d) The statement of the Assertion is false but the Reason is true.


41. Assertion: In male reproductive system, transport of sperm takes place in a fluid which also provide nutrition.
Reason: Protective glands and seminal vesicles secret in the vas deferens.

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) Both the Assertion and the Reason are correct and the Reason is the correct explanation of the Assertion.


42. Assertion: Plants raised by vegetative propagation can bear flower and seed earlier than those produced from seeds.
Reason: Plants which lost capacity to bear viable seeds, can propagate through vegetable propagation.

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) The Assertion and the Reason are correct but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.


43. Assertion: Ovary releases one egg every month.
Reason: The lining of uterus is always thick and spongy.

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) Assertion is true but the Reason is false.


44. The gestation period in human beings is about days.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: 280


45. The process of release of an egg from the ovary is called .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: ovulation


46. The development of foetus inside the uterus till birth is called .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: gestation


47. The attachment of the embryo to the uterus is called .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: implantation


48. Sterilisation in males is called .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: vasectomy


49. The ability of a cell to divide into several cells during reproduction in . is called .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Plasmodium, multiple fission


50. The disease is caused by microorganism known as .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: kala-azar, leishmania


51. The organism like can reproduce by the method of .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: spirogyra, fragmentation


52. In Rhizopus the fine thread like structures spread on the whole surface of slice of bread are called .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: hyphae


53. A tiny animal having tentacles which reproduces by growing buds on the side of its body is .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: hydra


54. The importance of variations in organisms is that it helps the species of various organisms to survive in adverse environment. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


55. Complex multicellular organisms cannot give rise to new organisms through budding. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


56. Testes are the primary reproductive organs in man. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


57. An embryo is formed by the growth and development of an foetus. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


58. An important feature of barrier method is that it protects a person from STDs. [True/F alse]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


59. The killing of the unborn girl child is called female foeticide. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


60. The surgical procedure carried out in females is called vasectomy. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


61. Copper-T cannot protect from acquiring sexually transmitted diseases. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


62. Gonorrhoea and syphilis are caused by bacteria. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


Direction (63 to 64): Column II. Match column I with
63.

Column IColumn II
(i) Placenta(A) Binary fission
(ii) Male gametes of plant(B) Bryophylium
(iii) Budding(C) Nourishment of embryo
(iv) Amoeba(D) Yeast
(v) Vegetative propagation by leaves(E) Pollen grains

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) (C)
(ii) (E)
(iii) (D)
(iv) (A)
(v) (B)


64.

Column IColumn II
(i) Fission(A) Spirogyra
(ii) Fragmentation(B) Hydra
(iii) Regeneration(C) Bryophyllitm
(iv) Budding(D) Amoeba
(E) Planaria

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) (C)
(ii) (A)
(iii) (D)
(iv) (B)


65. Name the life process of an organism that helps in the growth of its population. [At 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Reproduction.


66. What are the two types of reproduction?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Sexual and asexual reproduction.


67. Which is the most basic event in reproduction?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Creation of a DNA copy.


68. Write the full form of DNA.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The full form of DNA is deoxyribonucleic acid.


69. What is DNA? [Foreign 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The full form of DNA is deoxyribonucleic acid. DNA lies in the cell nucleus which is the information source for making proteins, and different proteins lead to different designs.


70. Where is DNA found in a cell? [DoE; AI 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
DNA is found in the nucleus.


71. What is DNA copying? [Delhi 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
DNA in the cell nucleus is the information source for making proteins and different proteins lead to different body designs. Dining reproduction, similar copy of DNA is generated and the process is called DNA copying.


72. What is the effect of DNA copying which is not perfectly accurate on the reproduction process? [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
DNA copying is not perfectly accurate and the resultant errors are a source of variations in populations of organisms.


73. Mention the mode of reproduction used by
(a) Amoeba
(b) Planaria [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Mode of reproduction used by
(a) Amoeba is binary fission.
(b) Planaria is regeneration.


74. Name two organisms which are reproduced by binary fission.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Amoeba and leishmania are reproduced by binary fission.


75. Name the causative agent of the disease “Kala-azar” and its mode of asexual reproduction. [Foreign 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Leishmania causes kala-azar. It reproduces by binary fission.


76. Name the method by which spirogyra reproduces under favourable conditions. Is this method sexual or asexual? [Delhi 2017]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Spirogyra reproduces by fragmentation.
It is an asexual method of reproduction.


77. Name two simple organisms having the ability of regeneration. [AI 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Hydra and Planaria.


78. What is the difference between fission and fragmentation?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In fission, an unicellular organism breaks up to form two new organisms whereas in case of fragmentation a multicellular organisms breaks up to form two new organisms.


79. Name the method by which Hydra reproduces. Is this method sexual or asexual? [Foreign 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Hydra reproduces by budding. It is an asexual method.


80. What happens to a slice of bread kept in a moist dark place?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Rhizopus fungus will develop.


81. Name the part of Bryophyllum where the buds are produced for vegetative propagation. [Delhi 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Vegetative part, leaf is used in the propagation of Bryophyllum.


82. Select two plants raised by the method of vegetative propagation from the list given below:
banana, gram, rose, tomato, wheat, jasmine.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Banana, jasmine and rose are raised by vegetative method.


83. State what type of method is used for growing jasmine plant. [DoE; HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Artificial methods of vegetative propagation like layering is used for growing jasmine plant.


84. Do you know which part become a new plant in vegetation propagation?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Root, stem and leaves.


85. What are those organisms called which bear both the sex organs in the same individual. Give one example of such organism. [AI2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Organisms which bear both the sex organs are called hermaphrodite/bisexual.
Example: Earthworm


86. What is a bisexual flower? Give one example. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A bisexual flower is a flower that contains both stamens and carpel. Example: Hibiscus.


87. Name the parts of a bisexual flower that are not directly involved in reproduction. [Foreign 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Parts of a bisexual flower which are not directly involved in reproduction are
(i) Petal, (ii) Sepal and (iii) Stem.


88. Write suitable conditions necessary for seed germination. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Conditions necessary for seed germination are water, temperature and oxygen.


89. Name the floral parts of a plant that develop into (i) Fruit (ii) Seeds. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) Fruit: Ovary
(ii) Seed: Ovule


90. What is carpel?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is the female reproductive organ of the plant.


91. Name the part of female reproductive system where the egg is fertilized. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Egg gets fertilized in the oviduct.


92. What is the average duration of human pregnancy? [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The average duration of human pregnancy is 40 weeks or 280 days.


93. Name the largest cell present in the human body. [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The largest cell present in the human body is ovum.


94. Name the organs producing sperms and ova respectively in humans. [Foreign 2017]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Testes produce sperms and ovary produces ova.


95. Name the hormones responsible for secondary sexual characters in
(i) Girls
(ii) Boys. [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) Girls: Estrogen and progesterone
(ii) Boys: Testosterone


96. What is Gestation period? [DoE]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The time period from the development of the foetus till birth is called gestation period.


97. What are the male and female gonads in human beings ? [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Male gonads are testis and female gonads are ovaries in human beings.


98. Define Zygote.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The cell which is formed by the fusion of a male gamete and a female gamete is called zygote, i.e., it is a ‘fertilised ovum’ or ‘fertilised egg’.


99. What is Puberty?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is the age at which the sex hormones or gametes begin to be produced and the boy or girl becomes sexually mature.


100. What is adolesence?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Stage between childhood and adulthood.


101. Name the liqiud which contains sperms.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Semen.


102. Define implantation with respect to human reproductive system.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is the close attachment of embryo to the utemine wall.


103. Name the parts of the human female reproductive system where implantation of the fertilised egg occurs.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Implantation of fertilized egg takes place in the uterus.


104. Which one of the STDs damages the immune system of human body? [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
AIDS damages the immune system of human body.


105. Name the causative organisms for the following diseases:
(a) AIDS
(b) Warts
(c) Gonorrhoea
(d) Syphilis

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) virus
(b) virus
(c) bacteria
(d) bacteria


106. Name the contraceptive device which protects a person from acquiring sexually transmitted diseases.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Condom.


107. What is the role of seminal vesicles and the prostate gland? [DoE, AI 2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) Seminal vesicles are a pair of thin-walled muscular elongated sac which secrete fluid for nourishment and smooth transport of sperms.
(ii) Prostate gland also produce fluid which is released in the urethra along with the secretion of seminal vesicles to make transportation of sperms easier and also provides nutrition.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here